Schrijf u in als belangstellende en wij houden u op de hoogte van actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen in project Vijf Heesters. Huurders van Haag Wonen die wonen in het te slopen complex, die zich niet aanmelden via de website, worden uiteraard ook doorlopend rechtstreeks door Haag Wonen geïnformeerd over de plannen en wat die voor hen betekenen. Ook kunt u zich inschrijven als ‘omwonende’ of ‘toekomstige bewoner’ op deze site. Als belangstellende ontvangt u onze nieuwsbrieven met de laatste informatie over de ontwikkeling. Via nieuwsflitsen ontvangt u een update van de blogs op de website.
Wat is het Planuitwerkingskader (PUK)?
Haag Wonen heeft besloten het bestaande huurcomplex met 395 sociale huurwoningen te slopen en hiervoor energiezuinige en toekomstbestendige woningen (in een ruimer aantal) terug te bouwen. De gemeente Den Haag bepaalt hiervoor grotendeels de randvoorwaarden die worden vastgelegd in een zogenaamd Planuitwerkingskader (PUK). Het PUK wordt door de gemeente Den Haag opgesteld en door het college van burgemeesters en wethouders vastgesteld. Voorafgaand hieraan wordt het PUK door de gemeenteraad ter instemming behandeld in de gemeenteraad. De verwachting is dat de behandeling hiervan rond het zomerreces van 2023 in de gemeenteraad plaatsvindt. Het PUK is na vaststelling hiervan de basis voor de te doorlopen bestemmingsplanprocedure en de uitwerking van het bouwplan.
Wat is de ontwikkelvisie Vijf Heesters?
Haag Wonen stelde samen met AM en Architectencombinatie de ontwikkelvisie Vijf Heesters op. Hierin staan de ambities voor de nieuw te bouwen woningen en de woonomgeving. De ontwikkelvisie heet Vijf Heesters naar de straatnamen in de buurt en is afgestemd met de gemeente Den Haag.
Hoe ziet de planning eruit?
Bij het opstellen van het Plantuitwerkingskader (PUK) worden de omgeving en andere belanghebbenden betrokken o.a. met brainstormsessies en participatiebijeenkomsten. Geïnteresseerden, belanghebbenden en buurtbewoners kunnen deelnemen en meedenken over specifieke onderdelen van de herontwikkelingsplannen. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) zal het PUK uiteindelijk ter vaststelling aangeboden krijgen. Voorafgaand daaraan zal het PUK en de verslagging van de doorlopen participatie ter instemming aan de gemeenteraad worden aangeboden. Gepland is om dat nog voor het zomerreces van de gemeenteraad te doen. Het door het college van B&W vastgestelde PUK vormt vervolgens de basis voor het op te stellen bestemmingsplan c.q. omgevingsplan en de uitwerking van het bouwplan. Het ter inzage brengen van het ontwerp bestemmingsplan c.q. omgevingsplan is waarschijnlijk eind 2023. We verwachten dat de daadwerkelijke sloop- en bouwwerkzaamheden in 2025/2027 plaatsvinden.
Kan ik straks ook wonen in een woning binnen project Vijf Heesters?
In project Vijf Heesters komen in totaal circa 495 woningen in verschillende woningtypes en woningformaten. Het grootste deel hiervan, 425 levensloopbestendige appartementen, worden door Haag Wonen als sociale huurwoning verhuurd. Deze woningen worden, vanwege een lift, ook geschikt voor mindervaliden en senioren. De sociale huurappartementen worden via Woonnet Haaglanden te huur aangeboden. Hiervoor zijn de op dat moment geldende regels voor toewijzing van toepassing. De sociale huurwoningen worden enkele maanden voor oplevering verhuurd, dan zijn de exacte huurprijzen bekend. Op basis van het sociaal plan hebben huidige huurders van complex 70 van Haag Wonen voorrang.
Project Vijf Heesters bevat ook circa 70 koop(gezins)woningen. Wij zijn van plan in het voorjaar van 2024, met klantenpanels, de optimale indeling en woningformaten van deze woningen te toetsen. Daarna werken we het ontwerp en de verkoopvoorwaarden van deze koopwoningen uit.
Ik wil (tijdelijke) ruimte huren in het te slopen complex. Hoe kom ik aan informatie?
Tijdens de ontwikkelingsperiode worden de leegkomende woningen in complex 70 tijdelijk verhuurd en aangeboden via VPS leegstandbeheer op de website www.vps-nl.com.
Hoe kan ik (als omwonende) meedenken over de plannen?
Meedenken kan op verschillende manieren. Als u staat ingeschreven ontvangt u regelmatig een enquête. Ook kunt u deelnemen aan een brainstormsessie over de onderwerpen
Inrichting en gebruik openbare ruimte
Voorzieningen in de buurt
Gebruik en inrichting binnentuinen
Ontmoeting in de buurt
In de brainstormsessies worden onder begeleiding van een expert, verschillende onderwerpen besproken en ideeën, wensen en verlangens gedeeld. Deze worden vervolgens, na vaststelling van de PUK, betrokken bij het op te stellen plan. Als u hierover wilt meedenken, meld u zich dan aan voor een brainstormsessie door een mail te sturen naar complex70@haagwonen.nl
Wanneer staat de volgende bijeenkomst gepland?
De participatie voor het opstellen van de PUK is met de bijeenkomst van 28 juni 2023 afgerond. Zodra de Gemeente de PUK heeft vastgesteld gaat het ontwerpteam op basis van de hierin opgenomen uitgangspunten een voorlopig ontwerp opstellen. Bewoners en omwonenden die hierin geïnteresseerd zijn kunnen zich opgegeven voor een klankbordgroep. We verwachten de klankbordgroep in het voorjaar van 2024 te kunnen uitnodigen om het voorlopig ontwerp door te nemen.
Wat is het prijsniveau van de woningen?
In het plan Vijf Heesters komen woningen in diverse prijsklassen; sociale huur en koopwoningen. Het prijsniveau is nog niet bekend. Zodra dit het geval is ontvangt u hierover een nieuwsbrief en plaatsen wij het op deze website.
Komen er seniorenwoningen?
Ja, er komen diverse woningen waaronder ook seniorenwoningen. Ons streven is om voor iedereen een plek te creëren. Via de nieuwsbrief informeren wij u als er woningen in de verkoop/verhuur gaan en hoe u zich kunt inschrijven voor een bepaald woningtype.
Komen er ook studentewoningen?
Er komen geen specifieke studentenwoningen.
Hebben de woningen een eigen tuin?
Verschillende woningen hebben een eigen (voor- of achter) tuin. Daarnaast komen groenzones en tuinen die voor iedereen toegankelijk zijn (bijvoorbeeld een speeltuin, moestuin en/of watertuin).
Komt er een algemene ruimte?
Op dit moment is nog niet duidelijk welke algemene ruimten in de appartementengebouwen komen. De architect moet nog beginnen aan het ontwerp. In het openbaar gebied en in de gebouwen is ruimte voor gezamenlijke activiteiten en ontmoeten. Bijvoorbeeld in een buurtcentrum, op het plein en in algemene ruimten in de gebouwen. In de brainstormsessies bespreken we graag welke ideeën en behoeften u als bewoner of omwonende hierbij hebben. Dit nemen we dan, na vaststelling van de PUK, in de verdere uitwerking van het plan mee.
Is er ruimte voor bedrijven en voorzieningen?
Op dit moment heeft complex 70 een aantal ruimtes die bedrijfsmatig of maatschappelijk worden gebruikt. In de brainstormsessies bespreken we graag de behoefte in de buurt voor voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan een buurtwinkel of een vernieuwd buurtcentrum de Luifel. Dit nemen we in de verdere uitwerking van het plan mee.
Wanneer worden de woningen opgeleverd?
Dit is nog niet bekend en dit hangt af van het moment dat de bouw start. Wij streven ernaar in 2026 de eerste woningen op te leveren.
Wat is de oppervlakte van de sociale huurwoningen?
De huurwoningen worden in verschillende types uitgewerkt met een oppervlakte variërend tussen de circa 50 m2 en 70 m2.
Hebben alle woningen een buitenruimte?
Ja, alle appartementen krijgen een buitenruimte. Meestal in de vorm van een balkon of loggia soms in de vorm van een collectieve buitenruimte.
Wanneer worden de eerste koopwoningen te koop aangeboden?
De huidige prognose is dat eind 2024 de eerste woningen in de verkoop gaan.
Hoe kom ik in aanmerking voor een koopwoning in Vijf Heesters?
Zodra de inschrijving start ontvangt u van ons een nieuwsbrief waarin de procedure staat beschreven.
Wat is de oppervlakte van de koopwoningen?
De woningen variëren in oppervlakte van circa 120 m2 tot circa 160 m2.
Wat is het prijsniveau van de koopwoningen?
Een indicatie voor het prijsniveau van de woningen is er in deze fase nog niet. De definitieve prijzen worden bij de start van de verkoop bekend. De verwachting is dat in 2026 de eerste grondgebonden (koop-)woningen worden opgeleverd.
Hoe zit het met parkeren en hoe wordt de parkeerdruk voorkomen?
In de ontwikkelvisie Vijf Heesters gaan we ervan uit dat de nieuwe bewoners, net zoals de huidige bewoners gebruikmaken van de huidige parkeerplaatsen in het openbaar gebied. Om te voorkomen dat de parkeerdruk te hoog wordt, bouwen we ook parkeerplaatsen in garages tussen de nieuwe bouwblokken. Voor de nieuwbouwontwikkeling geldt dat het plan moet voldoen aan het door de gemeenteraad vastgestelde parkeerbeleid van de gemeente. Dit wordt de komende periode uitgewerkt in het kader van het PUK. In de Heesterbuurt is sprake van gereguleerd parkeren waardoor het alleen mogelijk is te parkeren met een parkeervergunning of betaald (voor bezoekers). De gemeente zal geen parkeervergunning verlenen aan bewoners die een parkeerplaats in één van de parkeergarages hebben.
Is er ook aanbod in deelmobiliteit?
In Vijf Heesters stimuleren wij het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets, maken we de transitie van fossiele brandstof naar elektrisch, zetten we in op het delen van mobiliteit en richten we stadse logistiek slim in. Zo komt er bijvoorbeeld een fietsenstalling, een mobiliteitshub en oplaadvoorzieningen voor elektrische auto’s. Omwonenden van het plan krijgen ook de gelegenheid gebruik te maken van deze deelmobiliteitfaciliteiten.
Is er gedacht aan fietsparkeren?
Fietsparkeren voor de nieuwe woningen vindt voornamelijk plaats op eigen terrein. Bij de appartementen worden de fietsen gestald in gemeenschappelijke of privé bergruimten. Dit wordt nog nader uitgewerkt. In de openbare ruimte komt ruim voldoende fietsparkeergelegenheid. Daarnaast komt er een mobiliteitshub met deelauto's, -fietsen, en -scooters.
Hoe duurzaam is Vijf Heesters?
Naast energiezuinig (alle woningen en appartementen zijn gasloos) ligt in Vijf Heesters de nadruk op gezond leven, klimaatadaptatie (zoveel mogelijk berging en infiltratie van regenwater door o.a. wadi's en groene daken) en biodiversiteit (inheemse planten, struiken en bomen).
Hoe wordt omgegaan met bouwverkeer?
Hoe de nieuwe woningen worden gebouwd wordt na vaststelling van het PUK in het op te stellen bouwplan nader uitgewerkt. We onderzoeken hierbij uiteraard goed hoe we overlast voor de buurt kunnen beperken en veiligheid kunnen waarborgen. Zodra we de plannen verder gaan uitwerken betrekken we de buurt hier uiteraard bij. Ook informeren we vanzelfsprekend de omgeving, als het zover is, tijdens de uitvoering.